מחיקת רישום פלילי

תושב הרצליה נעצר והוסגר לארה"ב : מואשם ברצח אימו
דצמבר 12, 2017
הכנה לחקירה במשטרה
דצמבר 31, 2017

מחיקת רישום פלילי

רישום פלילי פוגע בשמו הטוב של אותו אדם וביחס החברה אליו. רישום פלילי מונע מאשם להתקבל למקומות עבודה כגון עבודת ממשלה או עבודת ביטחונית, ולמקצועות נוספים כמו עריכת דין, רופא, עובד מדינה, חוקר פרטי ,נהג מונית,סוכן ביטוח ועוד. אדם בעל רישום פלילי לא יוכל  להחזיק נשק ברישיון ויכול לאבדו ללא נימוק. בנוסף במקומות רבים המעסיקים ידרשו מהמועמד להביא העתק מהמרשם הפלילי (למרות שהדבר אינו חוקי) או את הסכמתם למסירת מידה מן המרשם הפלילי.

 

רישום פלילי נשאר גם לאחר שאדם ריצה את עונשו והחזיר אות חובו לחברה. רישום פלילי כולל את כל המקרים שבהם הליך פלילי התבצע כנגד אדם שהסתיים בהרשעה. הרישום הפלילי מפרט את כל העבירות, ההלכים, התיקים שעומדים נגדו והעונשים שנגזרו עליו.

מהו רישום פלילי

חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א-1981 (להלן: "חוק המרשם הפלילי"). מגדיר מהו מרשם פלילי, אילו מקרים יופיעו רישום פלילי ואילו נושאים יופיעו במרשם הפלילי. חוק המרשם הפלילי מגדיר מי האחראי לקיים מאגר של רישום פלילי. הוא מגדיר גם מה הדין לגבי רישום פלילי, מהי תעודת יושר מי רשאי לה וכן מתי נערכת מחיקת רישום פלילי. כמו כן, חוק המרשם הפלילי קובע מהו רישום פלילי משטרה ומהו  הדין  לגביו, שעליו נדבר בהמשך.

מי רשאי לראות את הרישום הפלילי?

חוק הרישום הפלילי קובע כי המרשם הפלילי חסוי, למעט מספר גופים ובהתקיים תנאים מסוימים, שניתן לראות את המרשם הפלילי. יחד עם זאת, כל אדם זכאי לקבל לעיונו תעודת מרשם פלילי בעניינו האישי בלבד. אזרחים רבים הזקוקים לתעודת יושר למקומחות מסוימים ולרבות מקום העבודה, פונים לקבלת אישור העדר רישום פלילי.

רישום פלילי בעל השפעה רבה לאלו המעוניינים להמשיך בחייהם. הרישום הפלילי לא נשאר לנצח (למעט עבירות חמורות מאוד, לרבות פשעי מלחמה ועוד). החוק קובע תקופת התיישנות שלאחריה ניתן למחוק רישום פלילי במטרה לאפשר לאדם להמשיך בחייו. סעיף, 16 לחוק המרשם הפלילי כי רק לאחר 10 שנים מתקופת ההתיישנות, העבירה תימחק מהמרשם הפלילי. עם זאת גם לאחר  מחיקת רישום פלילי רשאים לעיין ברישומים אלו מספר גורמים מצומצם : המשטרה, שב"כ, צה"ל הממשלה, היועץ המשפטי ועוד.

 

הליך  מחיקת רישום פלילי

מחיקת רישום פלילי לאדם שהוגש נגדו כתב אישום והוא הורשע מחייב הגשת בקשת חנינה אל נשיא המדינה. רק לו מותר למחוק את הרישום או להחליט על קיצור תקופת ההתיישנות. מחיקת רישום  פלילי כולל פנייה למחלקת החנינות של משרד המשפטים. עורך הדין של מבקש מחיקת הרישום הפלילי יפרט את הנסיבות לבקשה זו, למשל, מצב שבו היה הנאשם בעת העברה, ההשפעה על חייו בעקבות מתן ההרשעה וכדומה. ועדת החנינות תבחן את הקשה ועשויה להמליץ על מחיקת הרישום, במידה והוועדה המליצה לקבל את הבקשה היא תועבר לשר המשפטים ואחריו אל הנשיא.

מחיקת רישום פלילי חשוב לפנות לעורך דין המתמחה במחיקת רישום פלילי ויכול לקדם את ההליך בצורה הטובה ביותר עד להשגת מחיקת הרישום הפלילי. יש לקחת בחשבון שמחיקת רישום פלילי לא מוחקת את הרישום ועדין ישנם גופים שיוכלו לקבל גישה לרישומים אלו כגון נציגי המשטרה או הפרקליטות.

אדם המורשע בפלילים יש להרשיעו בדין. ישנם מקרים שבית המשפט יימנע מהרשעה בעבירות לא חמורות במיוחד על אנשים העומדים לדין, שהעונש הקשה ביותר עבורם יהיה ההרשעה פלילית, שתלווה אותם למשך שנים רבות ותפגע בהם. בית המשפט מוסמך להימנע מהרשעה, הוא יקבע די האדם ביצע עבירה פלילית אך לא ירשיע אותו במטרה להימנע מהרשעה פלילית שתגרור לרישום פלילי.

מחיקת רישום פלילי הם רק במקרים שהאדם הואשם והורשע בעברה. ישנם מקרים רבים שבהם אדם התבקש לבוא לחקירה או הואשם בעברה כשלהי אך לא הורשע. מקרים בהם התיק נסגר מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור. במקרים אלו ישנו רישום משטרתי שיכול להקשות על האדם.  ההמלצה היא לפנות אל המשטרה לשם מחיקת הרישום משטרתי.

יש לך רישום פלילי ואתה מעוניין למחוק אותו? פנה אלינו לפגישת ייעוץ 0505652104

או השאירו פרטים בטופס

קבל עזרה
close slider

    שם (חובה)

    דואר אלקטרוני (חובה)

    נושא

    תוכן ההודעה